Powered by

Een inventariserend onderzoek naar de behandelmogelijkheden in de mondzorg bij patiënten die 18 jaar of jonger zijn met ASS zonder verstandelijke beperking

Beste respondent,

Ashley Claessens en Pauline Veenhof van de opleiding Mondzorgkunde aan de HAN in Nijmegen voeren op dit moment een onderzoek uit naar het gedrag van patiënten met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) tijdens een tandheelkundige en/of mondzorgkundige behandeling. Dit doen zij in samenwerking met drs. J. Elhorst, secretaris van de werkgroep ‘Autismevriendelijke mondzorg’. En interne scriptie begeleider M.H. Kurstjens MSc.

Wij hebben u gevraagd om als mondzorgprofessional met ervaring op het gebied van Autisme Spectrum Stoornis uw licht te laten schijnen op de mondzorg voor, normaal tot hoogbegaafde kinderen met ASS onder de 18 jaar. De mondzorg voor deze kinderen kent meerdere zwakke schakels in het traject van preventie, mondhygiëne, diagnostiek, behandeling, horizontale verwijzing en nazorg. In de huidige keten van huispraktijk, verwijspraktijk, AWBZ instelling, Centra Bijzondere Tandheelkunde en Universitaire centra kan lang niet altijd optimale zorg geboden worden door de verschillende disciplines in en buiten de mondzorg.

Niet iedere mondzorgprofessional heeft affiniteit en/of voldoende ervaring/competenties voor het ondersteunen en behandelen van deze doelgroep.

Een deel van de zorg kan waarschijnlijk uitstekend plaatsvinden in de huispraktijk door de mondzorgprofessional. Voor een ander deel is tijdig doorverwijzen naar mondzorgprofessionals met meer expertise en betere randvoorwaarden noodzakelijk.

Uit een recent Nederlands onderzoek blijkt 21% van de ouders van deze kinderen ontevreden zijn over de geleverde mondzorg. (Kind, 2017 - nog niet gepubliceerd) Uit andere Nederlandse onderzoeken blijkt dat er diverse knelpunten zijn met betrekking tot de behandeling van de kinderen met ASS en dat er meer onderzoek nodig is naar de kwaliteitseisen van ASS-vriendelijke mondzorg. (Kooijman, 2016)

Om meer inzicht in de visie van u als expert op het gebied van ASS zelf te verkrijgen hebben wij een vragenlijst opgesteld. Naast u worden er ook vragenlijsten afgenomen bij experts, kinderen met ASS en hun ouders/verzorgers.

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10-15 minuten. De gegevens van de vragenlijst worden gebruikt voor de scriptie en het hierin op te stellen protocol. De gegevens worden anoniem verwerkt en na afloop van het onderzoek worden de vragenlijsten vernietigd.

Wij willen u alvast hartelijk bedanken voor uw medewerking en inspanning.

Enquête starten