OBSERVERA: Detta är enkätens förhandsvisning, svaren du fyller i här sparas INTE. Klicka här om du vill fylla i enkäten.

First you take Biskopsgården, then you take Berlin ... and Krakow.

Svarinsamlingen avslutades.

Jag blev förbluffad när jag läste vad våra parlamentariker Birgitta Ohlsson och Cecilia Wikström skrev i Göteborgs Posten http://www.gp.se/nyheter/debatt/h%C3%B6j-tonen-mot-allt-mer-auktorit%C3%A4rt-polen-1.4121739

De skrev om Polen, men det kändes som om jag läste om Sverige: "en farlig nedmontering av rättsstaten." Det är precis det jag märker runt omkring mig här. De skriver "Det som sker är en skam för Polen, och Europa. Och faktist, för Sverige." Ja visst, det är en skam för alla länder där lagen inte åtföljs, där förövarna skrattar åt offren som inte får upprättelse, och vi, laglydiga medborgare blir mer och mer skrämda för varje år. Snart törs vi inte besöka bibliotek, simhall, vistas ute sent på kvällen. Här i Sverige, inte i Polen.

Man kan bara instämma: "Att trampa på grundläggande mänskliga rättigheter är ovärdigt EU-länder. Ska Sverige dessutom profilera sig globalt som en moralisk stormakt kan det vara klokt att inte glömma närområdet. Det ska kosta skjortan att diskriminera sina medborgare".

Ja visst ja! Ni får inte glömma närområden som t.ex. Biskopsgården och Angered. Dit räknar jag inte Krakow där man inte alls behöver vara rädd för att t.ex. gå ut på kvällen. Och ja, det borde kosta skjortan att diskriminera oss: laglydiga medborgare som anstränger oss för att solidariskt bygga vår gemenskap samtidigt som vi upplever att den monteras ner.

Snälla, innan ni gör Sverige till en moralisk stormakt för hela världen, v.g. börja i en mindre skala: här i Göteborg. First you take Biskopsgården, then you take Berlin ... and Krakow.

Klicka om du känner som jag, så kanske vi lyckas övertyga våra politiker att de behöver sänka blicken till vår verklighet här och nu.