Onderzoek vakantie-ervaringen Marokkaanse Nederlanders Rif-gebied

De Rif is een gebied in het noorden van Marokko. Naar schatting komt ongeveer 80% van Marokkaanse Nederlanders daar vandaan. Het gebied kenmerkt zich door een eigen taal, cultuur en geschiedenis. De Rif heeft bovendien een beladen relatie met het centrale gezag in Rabat. In tijden van spanningen en conflicten met de autoriteiten, treedt deze geschiedenis op de voorgrond. Het gevoel van uitsluiting en achterstelling leven eveneens breed onder de Riffijnen. De regio kent weinig basisvoorzieningen, hoge cijfers van werkloosheid en grote migratiegolven.

Met de dood van visverkoper Mohsin Fikri op 28 oktober 2016, de dynamiek van de Hirak en de daaropvolgende harde lijn van de autoriteiten (arrestaties, veroordelingen, verbod demonstraties ect...) is er wederom onrust in de Rif. Deze onrust heeft ook impact op veel Marokkaanse Nederlanders vanwege de verbondenheid met de regio. In het bijzonder hebben mensen, die voor hun vakantie naar het Rif-gebied zijn gegaan, bepaalde effecten direct of indirect ervaren.

Om inzicht te krijgen in deze situatie nemen EtnoBarometer en het SMN het initiatief voor het verrichten van een onderzoek naar de ervaringen en beelden van Nederlands-Marokkaanse vakantiegangers in Marokko in het algemeen en bezoekers van het Rif-gebied in het bijzonder.

De vraagstelling is dus als volgt: Hoe hebben Marokkaanse Nederlanders hun zomervakantie in de Rif ervaren?

Dit onderzoek is een vervolg op een eerder onderzoek naar de viering van de zomervakantie verschenen in juli 2017.

Onder respondenten verloten wij een aantal Bol.com cadeaubonnen van € 25,-. Laat aub uw e-mailadres achter aan het einde van de enquete.