.

Sikkerhetskultur ambulansearbeidere - Helse Vest

Takk for at du har valgt å ta deg tid til å svare på spørreundersøkelsen vår! 


Vår oppgave handler om ledelsens påvirkning av sikkerhetskulturen til ambulansepersonell i oppdrag med pasienter med psykiske lidelser.

  

I spørreundersøkelsen har vi for enkelhets skyld valgt å definere disse pasientene som "psykisk ustabile personer". Dette for å belyse risikopotensialet som kan være til stede i oppdrag med pasienter med psykiske lidelser.  For eksempel der AMK har informasjon om voldshistorikk eller opplysninger om vold og/eller bruk av farlige gjenstander forut for ambulansens ankomst.


Undersøkelser viser at voldelig atferd er mer fremtredende hos personer med alvorlige psykiske lidelser. Det er ikke nødvendigvis en årsakssammenheng mellom psykiske lidelser og voldshandlinger, men både norsk og internasjonal forskning viser at misbruk av rusmidler, vrangforestillinger, personlighetsforstyrrelser eller voldsbefalende stemmer kan være medvirkende faktorer som spiller inn som øker risikoen for voldshandlinger (Helsedirektoratets nettsider).



Sikret
Sikkerhetskultur ambulansearbeidere - Helse Vest
1

I følge Tinnmansvik (2007), er viktige elementer i en god sikkerhetskultur samhandling, medvirkning, læring og kunnskapsutvikling. Kulturen er de forståelsesrammer, normer og verdier som rettleder handling. I hvilken grad er ledelsen med på å påvirke din sikkerhetskultur i forbindelse med håndteringen av oppdrag knyttet til møte med psykisk ustabile personer?

Velg ett eller flere svar
2

I hvilken grad har du fått tilstrekkelig opplæring for å håndtere psykisk ustabile personer?

Velg ett svar
3

I hvilken grad vil du si at du er i stand til å håndtere situasjoner med psykisk ustabile personer?

Velg ett svar
4

Hvor ofte de siste tolv - 12 - måneder har det vært oppdrag med psykisk ustabile personer der du har blitt utsatt for vold og/eller trusler fra pasienten(e)? Med vold mener vi for eksempel slag, spark, biting, lugging, dytting, kvelertak og verbale trusler.

Velg ett svar
5

I hvilken grad blir erfaringer brukt til læring etter oppdrag med psykisk ustabile personer, der du har opplevd vold og/eller alvorlige trusler fra pasient(er)? Med dette mener vi at erfaringene har ført til endret praksis og/eller økt kunnskap. /økt sikkerhet?

Velg ett svar
6

De neste to spørsmålene omhandler prosedyrer/retningslinjer i forbindelse med psykisk ustabile personer. Med prosedyrer/retningslinjer, mener vi for eksempel “MOM”: Medisinsk Operativ Manual som kan brukes som oppslagsverk i forbindelse med slike oppdrag, eller lignende i deres organisasjon. På hvilken måte blir retningslinjer/prosedyrer videreformidlet fra ledelsen?

Velg ett eller flere svar
7

I hvilken grad følger du prosedyrer og retningslinjer?

Velg ett svar
8

I hvilken grad rapporterer dere inn avvik som skjer i forbindelse med oppdrag med psykisk ustabile personer?

Velg ett svar
9

I hvilken grad opplever du at ledelsen iverksetter tiltak etter rapporterte avvik?

Velg ett svar
10

Hva slags tiltak eller forbedringer ville du foreslått for å forbedre sikkerhetskulturen i ambulansetjenesten, spesielt med tanke på oppdrag med psykisk ustabile personer?