.

Attityder till hållbara trafikåtgärder

Jag heter Amanda Hämälä och skriver min mastersuppsats om hållbar trafikplanering inom samhällsplaneringsprogrammet vid Stockholms universitet. Syftet med denna enkät är att undersöka medborgares attityder till de hållbara trafikåtgärder som genomförts av Katrineholms kommun. Dessa trafikåtgärder ska enligt Katrineholms kommuns målbild bidra till att andelen resor med bil ska minska samtidigt som andelen resor till fots, cykel och kollektivtrafik ska öka fram till 2030 (se Katrineholms kommuns översiktsplan). Resultatet från denna enkätstudie kommer att användas i min uppsats och kombineras med intervjuer. Om intresse finns att delta på en intervju går det bra att kontakta mig på amanda.trafikplanering@outlook.com.

 

Syftet med denna enkätundersökning är att samla in invånares åsikter kring lokala trafikåtgärder som genomförts av Katrineholms kommun. Totalt har åtta olika typer av åtgärder valts ut i studien och enkäten är strukturerad för att invånare ska fylla i det svarsalternativ som stämmer överens med den egna inställningen. Kravet för att delta i studien är att du ska vara 18 år eller äldre och vara bosatt inom Katrineholms kommun. Alla svar kommer att vara konfidentiella och anonyma. Enkäten tar ungefär 10 minuter att besvara.


Tack för din medverkan.

Säkrad
1

Bor du i Katrineholms kommun?

Välj ett svar
2

Är du 18 år eller äldre?

Välj ett svar
3

Hur gammal är du?

4

Vilket kön har du?

Välj ett svar
5

Bor du inom 5 kilometers avstånd från Katrineholms resecentrum?

Välj ett svar
6

Har du körkort?

Välj ett svar
7

Hur ofta kör du bil i centrala delar av Katrineholm?

Välj ett svar
8

Har du tillgång till egen bil?

Välj ett svar
9

Fyll i det alternativ som idag är ditt huvudsakliga transportmedel inom kommunen

Välj ett svar
10

Vad har du för generell attityd till att kommuner arbetar för att främja miljövänliga transportmedel? (Fyll i det svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning)

Välj ett svar
11

Har du märkt att Katrineholms kommun har arbetat med att främja miljövänliga transportmedel?

Välj ett svar
12

Kommunen har sänkt hastigheten från 50 km/h till 40 km/h i centrala delar av Katrineholm. I samband med hastighetssänkningen har flera farthinder placerats ut i staden för att bilister ska hålla den nya hastighetsbegränsningen. Det huvudsakliga motivet till åtgärden är att öka trafiksäkerheten och minska risken för allvarliga olyckor. Utöver detta bidrar en sänkt hastighetsbegränsning även till förbättrad luftkvalité och mindre koldioxidutsläpp (Fyll i det svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning)

Välj ett svar
13

Katrineholm ska förtätas succesivt med förhoppningen att minska medborgares behov av att både transportera sig med och att äga en bil. Åtgärder som genomförts är att omvandla stora parkeringsytor för att i stället skapa utrymme för bebyggelse. Parkeringsmöjligheter skall istället finnas under mark eller i markplan. Ett exempel på detta är projektet ”kvarteret Pionen” på Köpmangatan/Fabriksgatan i centrala Katrineholm (Fyll i det svarsalternativ stämmer bäst överens med din uppfattning)

Välj ett svar
14

Centrala parkeringsytor i centrum får kortare tidsreglering och regleras med parkeringsövervakning. Syftet med tidsregleringen är att parkeringsplatserna ska finnas tillgängliga för besökare till centrum och inte användas som arbetsplats -och boendeparkering. Förhoppningen är att denna trafikåtgärd ska främja handeln i centrala Katrineholm (Fyll i det svarsalternativ stämmer bäst överens med din uppfattning)

Välj ett svar
15

Två korsningar (Vasavägen/Fredsgatan och Eriksbergsvägen/Djulögatan) på genomfartsleden ”stråket” har omvandlats till gångfartsmiljöer, där all trafik i dessa korsningar ska anpassas efter gångtrafikanter. Detta innebar att trottoarerna blev bredare och framkomligheten för bilen minskade (Fyll i det svarsalternativ stämmer bäst överens med din uppfattning)

Välj ett svar
16

För att underlätta för fler medborgare att cykla har fler och bättre cykelställ att placerats ut i staden (Fyll i det svarsalternativ stämmer bäst överens med din uppfattning)

Välj ett svar
17

Nya huvudstråk för gång och cykeltrafikanter byggs ut. En utgångspunkt är att cykeltrafikanter kommer ha företräde framför biltrafiken på huvudscykelstråken (Fyll i det svarsalternativ stämmer bäst överens med din uppfattning)

Välj ett svar
18

Kommunen har startat upp flera projekt som syftar till att uppmuntra medborgare till hållbart resande. Ett exempel på detta är tävlingen ”gå och cykla till skolan” där syftet var att specifikt uppmuntra skolungdomar till hållbart resande (Fyll i det svarsalternativ stämmer bäst överens med din uppfattning)

Välj ett svar
19

Kommunen har arbetat för att främja kollektivtrafiken genom att både erbjuda gratis bussresor till ungdomar (årskurs 6-9 i grundskolan och 1-2 på gymnasiet) och personer som är 65 år eller äldre. Ungdomar reser gratis inom kommunen under juni, juli och augusti månad medan personer som är 65 år eller äldre reser gratis året runt. Tiderna för bussresorna gäller måndag till fredag 9–14. Lördag, söndagar och röda dagar finns möjlighet att åka gratis dygnet runt. Åtgärden infördes år 2022 och gäller tills vidare (Fyll i det svarsalternativ stämmer bäst överens med din uppfattning)

Välj ett svar
20

Detta är min generella attityd gentemot de trafikåtgärder som kommunen genomfört för att minska andelen resor med bil och öka andelen resor till fots, cykel och kollektivtrafik (Fyll i det svarsalternativ stämmer bäst överens med din uppfattning)

Välj ett svar
21

De hållbara trafikåtgärder som kommunen arbetar med har underlättat/motiverat mig till att resa hållbart (dvs till fots, cykel eller kollektivtrafik) (Fyll i det svarsalternativ stämmer bäst överens med din uppfattning)

Välj ett svar
22

Hur kan trafikåtgärderna förbättras för att du ska överväga att resa mer hållbart?