.

Onderzoek naar Medische Alertheid in de Gehandicaptenzorg

Hallo!

Bedankt dat je de tijd wilt nemen om deze enquête in te vullen. Voor mijn examen werk ik aan een verbeterplan over medische alertheid. Met deze enquête wil ik beter begrijpen hoe verschillende mensen op hun eigen manier omgaan met crisissituaties.

Het is belangrijk dat je de enquête zelfstandig invult en je niet laat leiden door het zoeken naar het "perfecte" antwoord. Vul gewoon in wat jij denkt of voelt; jouw persoonlijke inzichten zijn van grote waarde voor mijn plan.

Nogmaals, dankjewel voor je tijd en bijdrage!

Liefs,

Eline

Beveiligd
Medische alertheid
1

Wat houdt volgens jou medische alertheid in?

Casus 1

Achtergrond:

Sophie is een 25-jarige cliënt met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Ze heeft een beperkte immuunfunctie, wat haar vatbaar maakt voor infecties. Sophie communiceert voornamelijk door gezichtsuitdrukkingen en geluiden, waardoor het lastig is om te achterhalen hoe ze zich voelt. Haar medische geschiedenis vermeldt dat ze in het verleden een longontsteking heeft gehad.

De situatie:

Het is zaterdagochtend, en je merkt dat Sophie minder alert is dan normaal. Ze reageert traag en weigert haar ontbijt. Wanneer je haar temperatuur meet, blijkt ze 39,2°C koorts te hebben. Daarnaast hoor je een piepende ademhaling en lijkt ze moeite te hebben met ademhalen. Sophie maakt een ongemakkelijk geluid en grijpt naar haar borst.

Je collega is bezig met een andere cliënt in de badkamer.

2

Wat zijn de eerste stappen die je onderneemt om Sophie te stabiliseren?

3

Hoe zorg je ervoor dat Sophie comfortabel blijft terwijl je hulp inschakelt?

4

Hoe communiceer je met de HAP-arts?

Casus 2

Achtergrond:

Tom is een 19-jarige cliënt met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Hij heeft een verstandelijke beperking en ernstige motorische beperkingen. Tom heeft een reanimatieverklaring. Tom is afhankelijk van gemalen voeding en heeft moeite met slikken door zijn dysfagie. Tijdens eetmomenten is extra alertheid geboden, omdat verslikking een risico vormt.

De situatie:

Het is lunchtijd, en Tom zit aan tafel met twee andere cliënten. Jij helpt hem met eten volgens de richtlijnen in zijn zorgplan: kleine hapjes en voldoende tijd om te slikken. Tijdens een hap lijkt Tom zich ineens te verslikken. Hij begint te hoesten en probeert te ademen, maar het hoesten stopt plotseling en hij krijgt een paniekerige blik. Zijn gezicht wordt rood, en hij lijkt moeite te hebben met ademhalen.

Je bent alleen in de woonkamer, omdat je collega in de keuken een andere cliënt aan het helpen is. Het zorgplan beschrijft wat te doen bij een verslikking, maar de situatie ontwikkelt zich snel.

5

Wat doe je stap voor stap?

Sleep en laat vallen om de volgorde te wijzigen

De situatie van Tom verslechtert. Tom reageert niet op de rugslagen en buikstoten en verliest zijn bewustzijn. 

Je legt Tom op de grond en start met reanimeren. Je laat je collega 112 bellen, deze geven aan dat zij er snel aan zullen komen.

6

Hoe reanimeer je?

Kies één antwoord
7

Houd de casus van Tom nog even in gedachten. Stel je voor dat jij 112 moet bellen. Hoe pak je dit aan? Welke informatie geef je door aan de telefonist?

8

Hoe beoordeel je de medische alertheid van je collega's in noodsituaties?

Geef een beoordeling op basis van uw ervaring.
9

Ben je bekend met de protocollen voor medische noodsituaties op woning 16/18?

Geef aan in hoeverre je bekend bent met de geldende protocollen.
10

Wat zijn volgens jou de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden bij een medische crisis met een ernstig meervoudig beperkte patiënt?

Geef uw inzicht in de belangrijke aspecten bij deze complexe situaties.
11

Wat is jouw mening over de huidige alertheid op medische noodsituaties binnen je werkomgeving? Wat zou je hier eventueel anders in willen zien?

Deel je eigen mening over de mate van voorbereiding en alertheid binnen je team.
12

Welke training of informatie zou je wensen met betrekking tot medische noodsituaties bij ernstig meervoudig beperkten?

Geef aan waar je nog behoefte aan heeft qua training of kennis.
13

Hoe vaak bespreek je binnen je team casussen van medische noodsituaties ter lering en verbetering?

Geef aan hoe vaak er wordt teruggekeken op noodsituaties voor verbetering.
0
Nooit
Vaak