1
Patiëntvoorlichting vanuit de spreekkamer
Door de verschillende medewerkers van de huisartsenpraktijk wordt veel aandacht besteed aan uitleg over diagnose en beleid. Dit kan nog net als vroeger met een papieren folder maar er zijn ook vele digitale faciliteiten. We verkennen met elkaar de verschillende mogelijkheden van de HISsen en de patiëntportalen. Ook laten we apps en websites van ‘derden’ die al dan niet een koppeling hebben met het HIS de revue passeren. Wat zijn de voor- en nadelen?
Wat zouden we graag nog voor functionaliteit of koppelingen in ons eigen HIS zien?
Leerdoelen
Hoe kunnen we de patiënt kwalitatief goed en gebruikersvriendelijke voorlichting bieden op een voor de zorgverleners efficiënte wijze
Doelgroep(en)
Medewerkers huisartsenpraktijken en (HIS)software-leveranciers
2
PGO's
MedMIJ --> Wat betreft de sessie, we willen graag iets samen doen met een medewerker van VWS. Ik heb de volgende input voor de commissie (over de standaarden: daar valt niet zo heel veel over te vertellen, FHIR en de ZIBs-standaarden zijn eigenlijk wat er nu wordt gebruikt)
We merken in de praktijk dat er veel vragen zijn over alle gegevensuitwisseling initiatieven die er dit jaar zijn ontstaan en dat er behoefte is aan duiding hierbij vanuit zorgverleners en wat ze kunnen verwachten. Inleiding door Astrid Olsthoorn, implementatieadviseur Sector Huisartsen bij MedMij in samenwerking met collega bij Min. VWS
In de presentatie komt aan bod:
• Status van de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)
Doelstelling vanuit het IZA: Elke burger die dat wil in 2025 moet kunnen beschikken over een gebruiksvriendelijke en goedgevulde persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) die van meerwaarde is in het zorgproces en begrijpelijke informatie bevat.
• Er kan steeds meer met een PGO: wat is dat precies voor de zorggebruiker en wat is de meerwaarde voor zorgverleners?
• Welke ontwikkelingen zijn er tot 2026?
• Actuele gebruikscijfers PGO
• Wat is Mijn Gezondheidsoverzicht (initiatief vanuit VWS) en hoe verhoudt zich dat tot de PGO?
• Hulp voor huisartsen die aan willen sluiten op MedMij: hoe en met wie?
• PGO-informatiepunt voor vragen over PGO’s voor zorggebruikers en zorgverleners
Deze presentatie is bedoeld voor huisartsen, praktijkmanagers, praktijkondersteuners en andere geïnteresseerden.
3
Digitale fitness voor de huisartsenpraktijk
Nederland telt 5 miljoen kenniswerkers, waartoe ook huisartsen behoren. Digitale fitheid is een beweging die tijd, energie en slagkracht wil terugwinnen door te focussen op 5 pijlers: 1) Digitaal bewustzijn, 2) digitale hygiëne, 3) digitale vaardigheid, 4) persoonlijk kennismanagement en 5) persoonlijke groei (met ondersteuning van technologie). Bart Timmers is huisarts in ‘s-Heerenberg en enthousiast ambassadeur van de beweging. In deze inleidende presentatie geïllustreerd met praktisch toepasbare tips, zal hij laten zien wat de pijlers voor het dagelijks werk van de huisarts betekenen en waarom deze pijlers zo belangrijk zijn.
Leerdoelen:
Kennismaken met het begrip “digitale fitheid” en de relatie leggen met het dagelijks werk.
Kennismaken met een paar slimme tools voor de praktijk. De presentatie is een inleiding, met tips voor een vervolg. houden.
Doelgroep:
Huisartsen, praktijkmedewerkers
4
Informatieveilig gedrag in de zorg
5
De digitale praktijk: hoe maken we het leuker/toegankelijker voor iedereen
Vaerny --> In mijn werk merk ik dat digitale vaardigheden vaak als lastig en tijdrovend worden ervaren. Dit geldt niet alleen voor assistenten, maar ook voor praktijkondersteuners en huisartsen. Hier zijn enkele voorbeelden:
1. Dossiers aanvragen via Zorgmail File Transfer: Vaak blijven aanvragen lange tijd staan. Wanneer je de praktijk belt, blijkt dat de patiënt niet gebeld heeft om zich uit te schrijven. Ik moet regelmatig uitleggen hoe ze toestemming kunnen aanvragen en waar deze informatie te vinden is.
2. Printerinstellingen in het HIS: Voor MicroHis heb ik zelfs een korte handleiding gemaakt, maar toch lukt het vaak niet.
3. Mailen naar andere praktijken: Assistenten en POH’s gebruiken nog vaak Gmail, terwijl de meeste huisartsen wel weten hun eZorg-account te vinden. Dit ondermijnt de veiligheid van onze communicatie.
4. Dossieronderhoud: Uit de binnenkomende informatie blijkt vaak dat het lastig is en dat medewerkers niet goed op de hoogte zijn van wat wel of niet kan binnen hun HIS en.
5. E-consulten: Deze worden vaak niet of onvoldoende benut, terwijl ook POH’s en assistenten ermee kunnen werken. Onbekend is onbemind.
6. DigID voor aanmelding van portalen: Dit scheelt veel handmatig werk, maar wordt niet altijd ingezet. Er is ook een gevoel van controleverlies.
7. Digitaal verwijzen: Niet iedereen weet dat patiënten automatisch een mail kunnen krijgen via ZorgDomein. Het afhalen van verwijzingen kan vaak ook digitaal vervangen worden.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden, en er zijn vast nog meer punten die ik nu even niet opnoem. Wanneer ik bijvoorbeeld langs ga omdat iemand problemen heeft met een toetsenbord en het probleem oplos door simpelweg NumLock in te schakelen, besef ik dat er nog veel winst te behalen valt.
6
Implementatie SNOMED, wat staat gebruikers te wachten?
INPUT LEGIO --> Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil SNOMED, het internationale medisch terminologiestelsel, implementeren in de zorginformatiesystemen van zes zorgsectoren. Als alle sectoren dezelfde taal spreken, nemen de administratieve lasten en het aantal misverstanden af, zo is de gedachte. Op verzoek van de huisartsenkoepels is Stichting LEGIO een onderzoek gestart om de gevolgen voor de huisartsensector te onderzoeken. In deze workshop presenteert Martina Bartelink van Stichting LEGIO de (voorlopige) resultaten en legt ze uit wat de impact is op de huisartsensector. Wat komt er op de sector af? Levert SNOMED niet heel veel extra werk op? Moeten huisartsen op een andere manier gaan werken? Welke risico's en kansen brengt het met zich mee?
7
De ontsluiting van data. (CumuluZ)
Nog geen invulling gekregen
8
Hoe verloopt de regionale zorgtransitie? Met speciale aandacht voor databeheer.
Nog geen invulling gekregen
9
Hoe komt de patiënt aan zijn/haar informatie?
Ontwikkelingen rond Mitz en de toestemmingsregistratie.
10
Spraak naar tekstondersteuning
Ervaringen van gebruikers van Juvoly, OurMind en/of Autoscriber. NB: geen presentatie door deze leveranciers.
11
Het gebruik van de aanmeldzuil in de huisartsenpraktijk
Ervaringen, mogelijkheden en voordelen.
12
Pharos
een bijdrage door ervaringsdeskundige --> is gevraagd, ik krijg maandag 7 oktober reactie van ze
13
Multidisciplinair samenwerken
In zorgplannen en zorgnetwerken
14
Uitwisseling tussen praktijken en HAP in het kader van de richtlijn acute zorg
OPM vanuit de commissie: Gedachten en behoeften peilen. De link bespreken met ‘met spoed beschikbaar’, netwerkzorg, ACP en behandelgrenzen. Best-practises delen.
Ik kreeg 3-10 een verzoek van Met Spoed beschikbaar
Van Gert Koelewijn (Nictiz) hoorde ik dat je nog werk bij NedHIS. Wat leuk! Ik weet niet of je nog weet wie ik ben, maar ik was tussen 2020 en medio 2022 verantwoordelijk voor de communicatie van het programma Met spoed beschikbaar, dat digitale gegevensuitwisseling realiseert in de acute zorgketen. We hebben toen regelmatig contact gehad over diverse zaken zoals artikelen voor Synthesis en de NedHIS Congressen destijds. En daar zit het linkje naar onderstaand.
In september heeft het programma Met spoed beschikbaar een doorstart gemaakt (nadat het gestopt was in juli 2023) en sinds drie weken ben ik ook weer aangehaakt bij het programma om de communicatie weer op te pakken (dit keer vanuit ICTU, dat in de doorstart de programmabureauvoering doet voor Met spoed beschikbaar).
We gaan in het programma nu focussen op de realisatie van digitale berichtuitwisselingen rondom huisartsen en huisartsenposten, zoals het opvragen van de spoedsamenvatting van de huisarts op de SEH, ambulance en in de meldkamer, maar ook de rapportages vanuit SEH, ambulance en meldkamer naar de huisarts. Graag zouden we heel graag een sessie willen verzorgen tijdens het NedHIS Congres 2025 om een update van de laatste stand van zaken en ontwikkelingen te geven (wat kan er allemaal al, wat komt eraan) en wat mooie praktijkcassussen delen. Zou dit mogelijk zijn?
17
Digivaardig in de zorg
NB: was in 2024 ook een sessie over --> Je praktijk digivaardig met de digicoach. Dus wel andere invulling denk ik