Powered by

Enquête AVW 2021-2023 Defensie


Nadat in de vergadering van het Sectoroverleg Defensie op 23 december 2020 bleek dat de achterban van de in het SOD participerende vakbonden het "maximaal haalbare pakket binnen de arbeidsvoorwaardenruimte van Defensie" met Noord-Koreaanse uitslagen had afgewezen is er veel gebeurd. Zo is er ondermeer 500 Miljoen Euro beschikbaar gekomen nadat Defensie en de vakbonden parallel gelobbyd hebben voor extra geld voor het moderniseren van het loongebouw voor militairen en de arbeidsvoorwaarden in de sector Defensie.

Dit creëerde een volledig nieuwe werkelijkheid met een complex onderhandelingstraject. Het geld diende immers op de juiste wijze besteed te worden maar er diende ook zeker gesteld te worden dat het in de juiste mate bij de juiste groepen terecht zou komen. Iedereen kent de verhalen over de "hamburgerflipper" bij McDonalds die een hoger uurloon ontvangt dan zijn evenoude "buurjongen" die als soldaat in dienst is bij Defensie.

Dit heeft geleid tot een aanzienlijk arbeidsvoorwaardenpakket dat wij nu aan jullie voorleggen.

Het Bondsbestuur van de ACOM legt dit totaalpakket aan je voor met een positief advies. 

Maar je bepaalt uiteraard zelf of je dat advies al dan niet overneemt, het gaat immers om jouw arbeidsvoorwaarden! 

Ook zullen wij jullie, via deze enquête, de speciale editie van het ACOM-journaal en allerlei bijeenkomsten in het land of via de digitale media nader informeren. Heb je toch nog vragen? Schroom niet en neem contact op met de ACOM via info@acom.nl en stel dan jouw vraag en geef een telefoonnummer door waar wij je op kunnen bereiken. De voorzitter van de ACOM, Jan Kropf, of de onderhandelaar van de ACOM, Stefan Hop, zullen dan jouw vragen telefonisch of per mail beantwoorden.

Nu ligt de vraag op tafel: hoe verder? Het antwoord op die vraag wordt voor ons bepaald door de leden van de ACOM.

Vul de enquête in en laat jouw mening horen! De uitkomst wordt aan het bestuur van de ACOM voorgelegd dat uiteindelijk formeel, en uiteraard op basis van de stemmen, een besluit neemt over het standpunt. Dit standpunt wordt samen met het standpunt van het CNV de stem van onze centrale (CCOOP). Er zijn 4 centrales, als er drie of vier centrales voor zijn wordt het een akkoord, als drie of vier centrales tegen zijn wordt het geen akkoord. Als de “stemmen staken (2 voor, 2 tegen)” bepaald de Staatssecretaris de uitkomst.

Meedoen duurt niet al te lang maar maakt wel jouw stem duidelijk en geeft ons waardevolle informatie over waar je jouw stem op bepaald hebt.

Enquête starten