Test 'Hoe ist?'

Hoi!

Wat fijn dat je me wil helpen met het verbeteren van mijn concept. Om duidelijk te maken wat het concept inhoudt, staat hieronder een beschrijving van het concept zelf en de dragers. In deze enquéte zal ik een aantal vragen stellen waardoor het concept aangescherpt zal worden.


Hoe ist? | Samen opzoek naar jezelf

Er moet voor jonge mannen een mogelijkheid komen waar ze op een veilige en vertrouwde manier hun emoties en gevoel kunnen delen. ‘Hoe ist?’ is er om handvatten te bieden waardoor het voor steeds meer mannen mogelijk is om hun emoties en gevoel te delen. Dit gebeurt op een laagdrempelige manier waarbij veiligheid, herkenning, erkenning, vertrouwen en samenzijn op één staan. Door samen te praten over eigen gevoel en emoties, zal als hoger aspect eenzaamheid verminderen en zelfvoldoening onder jonge mannen groeien.


Conceptdragers

De grootste conceptdrager is een biechthok/stoel dat in een nieuw jasje is gestoken. Het is een ruimte van hout waar een muurtje tussen zit met openingen waardoor de twee mannen met elkaar kunnen praten, maar elkaar niet hoeven te zien. Allebei de mannen komen vanuit een andere zijde het ‘café’ binnen. De ruimtes zijn met deurtjes afgesloten van de buitenkant. Aan de voorkant zit aan beide kanten een schuifje waarmee met rood en groen kan worden aangegeven of die kant bezet is. Zo weet je wanneer er iemand is om mee in gesprek te gaan.

Het is de bedoeling dat twee mannen die elkaar niet kennen met elkaar in gesprek gaan. Ze oordelen niet over elkaar. Doordat allebei de mannen gaan spreken over emoties en gevoel op een laagdrempelig niveau, maar elkaar niet kennen verder, geeft het een vertrouwd gevoel. Maar niet té vertrouwd. Daarnaast is hun gesprek niet te horen voor de buitenwereld waardoor het veilig voelt. Doordat ze beiden hun verhaal delen, voelen ze erkenning en herkenning in elkaar. Het start met de simpele vraag: ‘Hoe ist?’. Vandaar ook de naam van het concept. De setting van het ‘café’ is zoals de naam het al zegt; een vertrouwd café. Aan beide kanten staat een tafeltje en een barkruk. Er worden materialen gebruiken van donkerbruinhout. Aan de muren zit een behang met motief en is het bedekt met verschillende schilderijtjes waar ouderwetse foto’s opstaan. Het licht in de ruimtes is warm geel. Er hangt een plankje met wat lege flessen drank en glazen. Alles in het interieur zit vastgelijmd zodat er niks meegenomen kan worden. Doordat alleen maar warme kleuren gebruikt worden, zorgt dat voor een veilige en warme sfeer bij de bezoekers. De buitenkant van het ‘café’ heeft ook warme, maar wel fellere kleuren zodat het opvalt bij het publiek.

Door middel van kaarten met vragen wordt het gesprek ingezet. Deze bieden als een soort gesprekstarter en/of gespreksleider. De kaarten hebben op de voorkant staan: ‘Weet je niet wat te vragen? Probeer dit eens!’. Doordat het meerdere vragen zijn, kunnen ze zelf kiezen welke vragen ze willen stellen.

Het kan voorkomen dat iemand een heftig verhaal deelt. Om vervolghulp te bieden, zullen er dingen als flyers, visitekaartjes en papieren met tips in de ruimtes liggen. Deze kunnen de mannen meenemen als ze dat willen. Zo hebben ze een volgende stap op zak wanneer ze het ‘café’ uitlopen.

Het ‘café’ wordt ingezet op plekken en evenementen waar veel jonge mannen (economische/technische sector) tegelijkertijd samenkomen. Dit zou op beurzen kunnen zijn, op werkevenementen, in een café zelf, bij sportclubs, bij bestaande praatgroepen, op straat of bijvoorbeeld op festivals. Het ‘café’ is een product dat verplaatst kan worden. Daardoor is het mogelijk om het op verschillende plekken te plaatsen of zelfs op meerdere tegelijkertijd.


Stickers

Er worden stickers geproduceerd als reclame, maar ook om bewustzijn te creëren. Daarom is het ook een drager van het concept. Op de sticker staat groot ‘Hoe ist?’. Dat is de naam van het concept, maar ook een vraag die meteen gesteld wordt aan de persoon die het leest. De vorm van de sticker is rond en zal opvallende kleuren bevatten. Het zullen wel kleuren zijn die terug te herkennen zijn in het ‘café’. Zo wordt de link tussen de twee dragers. Onder de vraag in het groot zullen de socials staan. Ook staat er een kleine QR-code op die doorlinkt naar de website.

De stickers zullen op verschillende plekken worden opgeplakt en uitgedeeld. Bijvoorbeeld bij bedrijven waar veel jonge mannen werken (economische/technische sector), bij festivals, op straat, in cafés, in sportscholen en in sportclubs.

Enquête starten