Communicatie over ritmes tussen werknemers en organisaties - HR versie

 

Beste deelnemer, 

Deze enquête over de afstemming van tijd en tempo tussen organisatieleden en werkorganisatie kan worden ingevuld door HR- directeuren en - adviseurs die in hun werk pendelen tussen belangen van de organisatie en van de medewerkers.

Voor alles is een tijd. Dat geldt voor de fysiologie van uzelf en medewerkers. Waarschijnlijk valt het niet op, omdat het zo vanzelfsprekend is en onbewust verloopt. Jaar in jaar uit pompt het hart iedere 0,8 seconde bloed door de aderen. De ademhaling doet er met 7 tot 13 seconde iets langer over. Binnen iedere 24 uur is er een periode van activiteit en 5 tot 8 uur slaap. En voor veel vrouwen geldt dat iedere maand de reproductiemogelijkheden op peil worden gehouden. Het lichaam is er buitengewoon goed in om de verschillende ritmes op elkaar af te stemmen en te functioneren. Zelfs als een enkel ritme tijdelijk uit de pas loopt. Niet te lang, want uiteindelijk functioneert het lichaam het beste bij een zekere regelmaat. 

Voor alles is een tijd. Ook voor organisaties. Vaste maanden waarin congressen of beurzen worden georganiseerd. Vaste periodes van grote drukte zoals de schooluitgevers die de nieuwe lesstof klaar willen hebben als de scholen beginnen in september. Vaste periodes om geld binnen te halen. En om er verantwoording over af te leggen met zijn maand - kwartaal - en jaarrapportages. Vaste periodes waarin kwaliteit wordt verbeterd zoals de op ritmiek geënte kwaliteitscirckel van Deming met met zijn rondje plan-do-check-act. Natuurlijk zijn er ook binnen organisaties dominante ritmes en ritmes die tijdelijk uit de pas lopen.

Hoe gaan medewerkers hier mee om en hoe stemmen ze hun eigen fysieke ritme af op dat van de organisatie? Wat betekent dat voor rust en activiteit, voor vertraging en versnelling, voor regelmaat? Wat betekent het voor fysiek en mentaal welzijn? Hoe wordt er met elkaar gecommuniceerd over deze onderwerpen en is er een relatie tussen communicatie, verzuim en conflicten? Dat is het onderwerp van deze enquête. 

Door de enquête in te vullen, helpt u mij bij het schrijven van een toegankelijk en overzichtelijk boek over de afstemming van individuele biologische ritmes en organisatieritmes en hoe dat verband houdt met onderlinge communicatie.Voor het boek heb ik al veel interviews gedaan met experts zoals onderzoekers, bedrijfsartsen, psychologen. Ook met diverse medewerkers zijn er gesprekken geweest. Uw perspectief als HR professional is daarin voor mij belangrijk omdat u een brugfunctie vervult tussen de ondernemingsdoelen en de medewerkers en als geen ander weet waar de mogelijkheden en grenzen liggen van medewerkers om resultaten te boeken. Wat levert het u op? Dat is altijd lastig om van te voren aan te geven. Ik ga uit van nieuwe inzichten in het onderwerp zelf. Interessante gespreksstof. Misschien nieuwe contacten en handreikingen voor oplossingen.   

De enquête bestaat uit 25 vragen die binnen zo'n 10 minuten kunnen worden ingevuld. Alle enquêtes kunnen anoniem ingevuld worden. De antwoorden zijn niet naar bedrijven en organisaties te herleiden tenzij u dat zelf bij de opmerkingen aangeeft. De sluitingsdatum voor de enquêtes is halverwege mei. In juni zal ik de resultaten bekendmaken op www.dijkhuiscommunicatie.nl/bliblablog.

Heeft u nog interessante praktijkvoorbeelden of inzichten over dit onderwerp waarover u verder wilt filosoferen met mij, dan kunt u mij voor een (bel)afspraak benaderen via info@dijkhuiscommunicatie.nl.

Veel plezier met het invullen en bij voorbaat dank!

Marli Falize

Meer informatie over mij en dit project vindt u op www.betercommunicderenopdewerkvloer.nl/MEER

Enquête starten