.

Cliënten met beperkte communicatie mogelijkheden

Geachte Heer / Mevrouw, neem alstublieft een paar minuten tijd om de volgende enquête in te vullen.

Beveiligd
Cliënten met beperkte communicatie mogelijkheden

Beste Collega´s,

Mijn naam is Sam en ik ben een vierde jaars stagiaire van Hoogvliet centrum. Voor het behalen van mijn diploma is het een vereiste om een verbeterplan op te zetten. Ik heb lang gezocht naar iets waar ik passie voor heb en kwam terecht bij de cliënten doelgroep in de wijk met beperkte communicatie mogelijkheden. Hiermee wordt bedoeld dat de cliënten zichzelf niet goed verbaal en non verbaal kunnen uiten naar het zorgpersoneel. Dit kan leiden tot problemen en het te laat signaleren hiervan. Mijn doel is uiteindelijk om de eerste stap te zetten in het implementeren(invoeren) van een meetinstrument genaamd de PACSLAC. Dit is een observatielijst voor mensen met die beperkte communicatie mogelijkheden. 


In deze enquête ga ik een aantal vragen stellen om een breder beeld te krijgen van waar de problemen liggen. Alvast heel erg bedankt voor het invullen! :)

1

Mag ik uw antwoorden die u gaat geven geanonimiseerd gebruiken om te verwerken in het verbeterplan?

Het verbeterplan gaat over cliënten met beperkte communicatie mogelijkheden en wat de ervaringen zijn rondom deze cliënten. De gegevens van de enquête worden geanonimiseerd gebruikt in de probleem analyse, want waar ligt voornamelijk het probleem?
2

In het verbeterplan wordt gesproken over cliënten met beperkte communicatie mogelijkheden, welke cliënten doelgroepen denkt u aan bij deze vraag?

3

Op een schaal van 1 tot 5, hoe vaak voelt u zich in staat om effectief te communiceren met cliënten die beperkte communicatiemogelijkheden hebben?

Met effectief word er bedoeld dat de communicatie dan tot bepaalde inzichten kan leiden over bijvoorbeeld pijnmanagement van de cliënt. 1 ster staat voor nooit effectief, 2 sterren voor soms effectief, 3 sterren voor even vaak wel als niet effectief, 4 sterren staat voor bijna altijd effectief, 5 sterren staat voor altijd effectief.
4

Op een schaal van 1 tot 5, hoe vaak ervaart u frustratie tijdens communicatie met cliënten die beperkte communicatiemogelijkheden hebben?

1 ster staat voor geen frustratie, 2 sterren voor soms frustratie, 3 sterren voor even vaak wel als geen frustratie, 4 sterren staat voor bijna altijd frustratie, 5 sterren staat voor altijd frustratie.
5

Heeft u een ervaring met een communicatief beperkte cliënt waarbij er frustraties opkwamen of andere problemen?

Deze vraag is optioneel maar kan mij helpen met een voorbeelden van de praktijk
6

Welke meetinstrumenten om pijn uit te vragen gebruikt u tijdens de route?

Zowel bij andere cliënten als bij slechte communicatieve cliënten
7

Heeft u het idee dat deze meetinstrumenten toepasbaar zijn bij communicatief beperkte cliënten? Zo wel/ niet, waarom?

8

In hoeverre denkt u dat het huidige pijnmanagement in het team voldoende effectief is voor cliënten met communicatieve beperkingen?

Momenteel word in het team alleen gebruikt gemaakt van de VAS en de NRS schalen. 1 is niet effectief, 2 is matig effectief, 3 is net goed effectief, 4 is goed effectief, 5 is zeer effectief
9

Bent u bekend met observatie meetinstrumenten voor cliënten met beperkte communicatieve mogelijkheden, zoals de PACSLAC?

De PACSLAC-D omvat drie categorieën van indicatoren: Gelaat en gedrag met tien tekenen van pijn. Verzet en afweer met zes tekenen van pijn. Sociaal-emotionele stemming met acht tekenen van pijn.
10

In hoeverre denkt u dat een gestructureerde aanpak zoals de PACSLAC kan helpen bij het verbeteren van de zorgkwaliteit voor cliënten met communicatieve beperkingen?

1 is nee helemaal niet. 2 is ik denk het niet. 3 is neutraal. 4 is grotendeels 5 is volledig
11

Wat zouden de meest belemmerende factoren zijn bij het gebruik van een nieuwe observatielijst?

Mag meer dan 1 antwoord zijn. Graag bij het anders, toelichten waarom.