.

Druk op de verpleeghuiszorg: Wat betekent dit voor jouw cliënten met forse slikklachten?

Op het bureau van de NVLF ontvingen wij het signaal dat personeelstekorten en bezuinigingen in de verpleeghuiszorg er soms voor zorgen dat niet de best passende begeleiding kan worden geboden bij cliënten met slikproblemen. Middels een korte vragenlijst willen we graag verkennen of dit een plaatselijk, regionaal of landelijk probleem is. Ook polsen we welke oplossingen er in jouw organisatie al zijn gevonden. Werk jij als logopedist in een verpleeghuis? Dan vragen we je deze vragenlijst in te vullen.

Een van de voorbeelden die wij ontvingen gaat over een tekort aan verzorgenden niveau 3.

“Binnen onze organisatie worden minder verzorgenden niveau 3 ingezet. Aanleiding hiervoor zijn personeelstekorten enerzijds en financiën anderzijds. Op meerdere afdelingen staan daardoor steeds vaker alleen niveau 2 of niveau 2 plus helpenden. Er is dan per locatie minstens één verzorgende niveau 3 aanwezig, die de verantwoordelijkheid over meerdere afdelingen draagt. Praktisch is het hierdoor vaak niet haalbaar om bij forse slikproblemen begeleiding door een verzorgende niveau 3 te laten bieden. De boodschap vanuit de directeur en regieverpleegkundigen is “wat er niet is, kun je niet bieden”. 

Als team logopedie staan wij hier niet achter en maken we ons zorgen over de cliëntveiligheid. Wij willen onze slikadviezen niet aanpassen. We merken dat niveau 2 en niveau 2 plussers over het algemeen minder goed situaties kunnen inschatten dan iemand met niveau 3. Ook mag een niveau 2 plusser bijvoorbeeld geen MDO voeren of risicovolle of ongeplande medicatie geven. Je kunt dan wel een scholing geven maar het begeleiden van cliënten met forse slikproblemen een (te) grote verantwoordelijkheid voor niveau 2 of niveau 2 plus met alle gevolgen van dien. “


Werk jij als logopedist in een verpleeghuis? Dan vragen we je deze poll in te vullen.

Invullen kost ongeveer vijf minuten van je tijd.

Beveiligd
logo
1

Ben je werkzaam in een verpleeghuis?

Kies één antwoord. Let op: Als je niet werkzaam bent in een verpleeghuis, dan mag je deze vraag beantwoorden. Je hoeft echter deze enquête verder niet in te vullen, omdat je dan niet tot de doelgroep behoort.
2

Noteer de 4 cijfers van de postcode van het verpleeghuis waar jij werkzaam bent.

Toelichting: Ben je werkzaam op meerdere locaties, noteer dan meerdere postcodes gescheiden door een komma.
3

In mijn verpleeghuis worden minder verzorgenden niveau 3 ingezet

Kies één antwoord. Let op: Als je "Nee" invoert, dan kom je aan het einde van de enquête. In jouw verpleeghuis worden niet minder verzorgenden niveau 3 ingezet. Dat is fijn om te weten.
4

Wat is volgens jou de reden dat er minder verzorgenden niveau 3 worden ingezet?

Kies één of meer antwoorden
5

In het verpleeghuis waar ik werk geldt het beleid dat cliënten met forse slikproblemen worden begeleid door een verzorgende niveau 3.

Kies één antwoord
6

Omschrijf hier kort wat het beleid in jullie verpleeghuis is voor begeleiding van cliënten met forse slikproblemen.

7

Ik maak me zorgen over de veiligheid van cliënten met forse slikproblemen in mijn verpleeghuis, doordat er geen begeleiding wordt geboden door verzorgenden niveau 3.

Kies één antwoord
8

Ik ervaar druk om mijn slikadvies of begeleidingsadvies aan te passen (van begeleiding door niveau 3 naar begeleiding door niveau 2), omdat de afdeling of mijn organisatie hierom vraagt.

Kies één antwoord
9

In het verpleeghuis waar ik werk hebben we één of meerdere goede oplossingen gevonden voor dit probleem.

Kies één antwoord
10

De oplossing(en) die wij hebben gevonden zijn:

11

Mag de NVLF contact met je opnemen over jouw oplossing?

Kies één antwoord
12

Laat hier je lidnummer achter, zodat we contact met je op kunnen nemen.

13

Wat ik verder nog kwijt wil is:

Bedankt voor het invullen van de vragen

Mocht je naar aanleiding van deze enquête nog vragen of opmerkingen hebben, dan kun je die ovv. "Enquête 'Druk op de verpleeghuiszorg'" sturen naar logopedie@nvlf.nl.