Hoppa över frågor är en premium funktion som ofta används för att skapa screeningfrågor (filtrering), speciellt i början av en enkät.

Exempel nr. 1

Du har en enkät som mäter tillfredsställelse med kosmetik för kvinnor. För att samla relevanta resultat är det klokt att filtrera alla manliga respondenter (vi antar att män inte använder kosmetik för kvinnor).

1. Fråga därför om kön i den första frågan.

2. Klicka på frågan och välj Logik i bubblan.

3. Ett popup-fönster kommer att öppnas. Där kan man definiera regler - logik för att hoppa över frågor.

4. Klicka på + Skapa en regel vid svaret “Man”.

OCH

5. Välj Enkät slut i rullgardinsmenyn.

6. Nu har du skapat en regel som riktar alla respondenter som har valt Man i könsfrågan till enkätens slut.

7. Klicka på SPARA knappen längst nere till höger.

8. Klicka på samma fråga igen och märk den gröna cirkeln med nummer 1 vid Logik-alternativet. Det betyder att denna fråga har en logik-regel.

Exempel nr. 2

Du tänker samla in personuppgifter från dina kunder. Enligt GDPR kan du dock inte behandla respondenternas personuppgifter utan att ha deras tillstånd.

1. Skriv den första frågan så att respondenter kan ge dig samtycke till behandling av deras personliga information.

2. Klicka på frågan och välj Logik i bubblan igen.

3. Skapa en regel vid svaret “Jag håller med” som riktar respondenter till enkätens slut - lika som i Exemplet nr. 1.

4. Klicka på SPARA.

5. Nu har du en regel som skickar alla respondenter som inte håller med behandling av sina personuppgifter till enkätens slut. Så här kommer du att samla in data från endast de personer som har gett dig samtycke.

Typer av regler

• Gå till fråga nummer.
  • Gå till sida nummer.
  • URL-adress - du kan omdirigera respondenter till vilken som helst webbplats. T.ex. i enkäten om kosmetiken för kvinnor (Exempel nr. 1) kan du skapa en regel att när kvinnor har besvarat en specifik fråga (exempelvis väljer de ett parfymmärke) kommer de att omdirigeras till en särskild hemsida i din e-butik med enorma rabatter på detta parfymmärke.
  • Enkät slut - som i ovannämnda exemplen.

OBS!

1. Regler för att hoppa över frågor kan skapas endast vid frågor med ett svar.
  2. Om du inte skapar någon regel fortsätter enkäten med nästa fråga.