.

Communicatie over ritmes tussen werknemers en organisaties: het jaar en de seizoenspieken

Beste bezoeker/deelnemer,

Deze enquête heeft betrekking op het jaarritme met zijn seizoenswisselingen en kunt u invullen als u een aantal jaren in of voor dezelfde organisatie werkt en de jaarcyclus van de organisatie  met drukke en rustige periodes goed kent. De vragenlijst kunt u ook invullen als u als flexibele kracht wordt ingehuurd voor seizoenswerk om de pieken op te vangen. 

Door mee te werken aan deze enquête helpt u mij bij het schrijven van een nieuw boek over de afstemming van individuele biologische ritmes en organisatieritmes. Er wordt de laatste tijd veel geschreven over flexibiliteit én over het 24 uursritme met zijn avond- en dagmensen. Ik wil er graag in een wat breder perspectief naar kijken door te schrijven over andere ritmes zoals seizoensritmes, maandritmes, weekritmes en dag- en nachtritmes. Het gaat hier over fysiologie (waken-slapen) maar ook over hoe er in organisaties gecommuniceerd wordt over tempo, activiteit, pauzes. Voor het boek heb ik al veel interviews gedaan met experts. Ook staan er gesprekken met teammanagers, leidinggevenden en HR- managers op de rol.

Het verhaal zou niet compleet zijn als de medewerkers zelf zouden ontbreken. Daarom vraag ik u mee te werken aan deze enquête waar u op het einde ook kunt aangeven of u persoonlijk wilt worden geïnterviewd. Wat levert het u op? Wat ik in ieder geval terug hoor van de mensen die in het proefpanel zaten en de enquête hadden ingevuld, is dat ze het leuk vonden om te doen, omdat het een goed inzicht geeft in het eigen gedrag rond lijf&leden, tijd en tempo op het werk. 

U krijgt zo meteen 45 vragen voorgelegd over uw werkrooster met vakanties, uw eigen fysieke en mentale welzijn gedurende het jaar, wat u zou willen behouden of juist zou willen veranderen  en hoe daarover gecommuniceerd wordt. Het invullen van de enquête neemt ongeveer 15 minuten in beslag.

U kunt in de enquête en in een vervolggesprek aangeven of en hoe u anoniem wilt blijven.

Veel plezier met het invullen.

Marli Falize

Beveiligd

1. Inleiding

De eerste acht vragen hebben betrekking op uw functie, het rooster in het algemeen en het jaarrooster in het bijzonder.

1.1 Hoe luidt uw functie?

1.2 Hoe zelfstandig bent u als het gaat om de planning van uw werkactiviteiten?

1.3 Wat voor contract heeft u?

Binnen een vast contract kunt u diverse functies hebben vervuld.

1.4 Hoe ziet uw werkrooster eruit? Geef in de onderstaande tabel aan hoeveel u werkt op welke dagen.

1.5 Hoe ziet uw werkrooster met pauzes eruit? Geef in de onderstaande tabel aan hoeveel u pauzeert tijdens uw werkdag.

1.6 Hoeveel vrije dagen neemt u op in een jaar?

1.7 In welke maanden van het jaar bent u vrij? Meerdere antwoorden zijn mogelijk.

1.8 Bent u tijdens vakanties met uw werk bezig? Van het nadenken over uw werk tot het uitvoeren van werkzaamheden.

2. Fysiek en mentaal welbevinden.

De eerste twaalf vragen van deel 2 hebben betrekking op het fysieke welbevinden. Zowel voor de dagen dat u werkt, als voor de vrije dagen. Daarna volgen nog zes vragen over het mentaal welbevinden.

2.1 Voor hoeveel % van de dagen geldt de volgende stelling? Ik voel me op en top fit.

0
0-20% van de werkdagen
80-100% van de werkdagen
0
0-20% van de vrije dagen
80-100% van de vrije dagen

2.2 Kies het seizoen inclusief overgangsdagen wat het meest van toepassing is op de stelling. Ik voel me op en top fit tijdens werkdagen.

2.3 Voor hoeveel % van de dagen geldt de volgende stelling? Ik ben het hele jaar vrij van pijn.

0
0-20% van de werkdagen
80-100% van de werkdagen
0
0-20% van de vrije dagen
80-100% van de vrije dagen

2.4 Kies het seizoen inclusief overgangsdagen die het beste passen bij de volgende stelling. Ik ga pijnloos naar mijn werk.

2.5 Voor hoeveel % van de dagen geldt de volgende stelling? Ik ben gedurende het hele jaar moe.

0
0-20% van de werkdagen
80-100% van de werkdagen
0
0-20% van de vrije dagen
80-100% van de vrije dagen

2.6 Kies het seizoen inclusief overgangsdagen die het beste passen bij de volgende stelling. Ik ben moe als ik werk.

2.7 Voor hoeveel % van de dagen geldt de volgende stelling? Ik heb het hele jaar grote trek in zoet eten.

0
0-20% van de werkdagen
80-100% van de werkdagen
0
0-20% van de vrije dagen
80-100% van de vrije dagen

2.8 Kies het seizoen inclusief de overgangsdagen die het beste passen bij de volgende stelling. Ik heb trek in zoet eten als ik werk.

2.9 Voor hoeveel % van de dagen geldt de volgende stelling? Ik heb het hele jaar grote trek in zout eten.

0
0-20% van de werkdagen
80-100% van de werkdagen
0
0-20% van de vrije dagen
80-100% van de vrije dagen

2.10 Kies het seizoen inclusief de overgangsdagen die het beste passen bij de volgende stelling. Ik heb vooral grote trek in zout eten als ik werk.

2.11 In hoeverre geldt de volgende stelling voor u? Ik heb de afgelopen jaren wel eens verzuimd wegens klachten in bepaalde seizoenen en/of bij de overgang van seizoenen.

0
Helemaal oneens
Helemaal eens

2.12 In hoeverre geldt de volgende stelling voor u? Ik ben de afgelopen jaren wel eens bij een arts/therapeut geweest vanwege seizoensgerichte terugkerende klachten.

0
Helemaal oneens
Helemaal eens

Mentaal welbevinden

Hier volgen zes vragen over het mentale welbevinden gedurende het jaar. Zowel tijdens de dagen dat u werkt als tijdens de vrije dagen.

2.13 Voor hoeveel % van de dagen geldt de volgende stelling? Ik kan me door het jaar heen goed concentreren.

0
0-20% van de werkdagen
80-100% van de werkdagen
0
0-20% van de vrije dagen
80-100% van de vrije dagen

2.14 Kies het seizoen inclusief de overgangen die het beste passen bij de volgende stelling. Ik kan me goed concentreren als ik werk.

2.15 Voor hoeveel % van de dagen geldt de volgende stelling? Ik kan het hele jaar door goed omgaan met mijn emoties, ook als ze bespeeld worden.

0
0-20% van de werkdagen
80-100% van de werkdagen
0
0-20% van de vrije dagen
80-100% van de werkdagen

2.16 Kies het seizoen inclusief de overgangen die het beste passen bij de volgende stelling. Ik kan goed omgaan met mijn emoties als ik werk, ook als ze bespeeld worden.

2.17 In hoeverre geldt de volgende stelling voor u? Ik heb het afgelopen jaar wel eens verzuimd, omdat ik in bepaalde seizoenen en bij de overgang tussen seizoenen me emotioneel onevenwichtig voelde en/of me niet kon concentreren.

0
Helemaal oneens
Helemaal eens

2.18 In hoeverre geldt de volgende stelling voor u? Ik heb het afgelopen jaar wel eens een bezoek gebracht aan een arts/therapeut, omdat ik me in bepaalde seizoenen en bij de overgang tussen seizoenen me emotioneel onevenwichtig voelde en/of me niet kon concentreren.

0
Helemaal oneens
Helemaal eens

Deel 3 Match of mismatch tussen het eigen biologische ritme en het ritme van de organisatie

In dit derde deel krijgt u zeven vragen voorgelegd over de afstemming van uw eigen ritme op de organisatie.

3.1 In hoeverre is de volgende stelling van toepassing op u? Ik houd rekening met mijn seizoensritme en weet dat af te stemmen op het werkritme en -tempo.

0
Helemaal oneens
Helemaal eens

3.2 In hoeverre is de volgende stelling op u van toepassing? Er is in mijn directe werkomgeving interesse in elkaars gedachten en gevoelens over de jaarcyclus en de seizoensinvloed en de afstemming daarop van werktempo en - ritme, ook als er geen directe noodzaak is.

0
Helemaal oneens
Helemaal eens

3.3 In hoeverre is de volgende vraag op u van toepassing? Als het om werktijden- en tempo gaat gedurende de jaarcyclus met zijn seizoenen ligt de nadruk op de perceptie van enkelen.

0
Helemaal oneens
Helemaal eens

3.4 Als het aan mij ligt, zou ik de onderstaande gewoontes rond negen aspecten van werktijd en -tempo rond jaar- en seizoensritmes in stand houden dan wel veranderen.

3.5 Hoe vaak bent u het afgelopen jaar betrokken geweest bij kleine werkconflicten?

3.6 Hoe vaak bent u het afgelopen jaar betrokken geweest bij werkconflicten die zo escaleerden dat de samenwerking op het spel kwam te staan?

3.7 Tijdens welk seizoen komen werkconflicten bij u het meeste voor?

Deel 4 Communicatie over eigen ritmes en die van de organisatie

Nu volgen vijf vragen over de communicatie.

4.1 Hieronder staan zes stellingen over verschillende aspecten van uw communicatie vaardigheden. De stellingen hebben allemaal betrekking op de dagen dat u niet werkt. Geef uzelf een cijfer van 1-10

Een 1 is de slechtste score. Een 10 is uitmuntend.

4.2 Hieronder staan de zelfde zes stellingen over bepaalde aspecten van uw communicatievermogen als hierboven. Nu is het de vraag hoe u zich zelf beoordeelt voor de dagen dat u werkt. Geef weer een cijfer van 1-10.

Een 1 is de slechtste score. Een 10 is uitmuntend.

4.3 Ga van iedere stelling na of u uw vaardigheden anders zou beoordelen in bepaalde seizoenen of bij seizoensovergangen. Kies het seizoen waarvan u denkt dat u daarin het minst presteert.

4.4 Stelt u zich voor dat u zich zelf een punt hoger zou geven voor alle zes de communicatievaardigheden zoals omschreven in de stellingen van de vorige vragen, omdat u nieuwe inzichten heeft opgedaan en (nog) vaardiger communiceert. Wat zou dat betekenen voor uw verzuim, conflicten en onderhandelingen?

4.5 Deze vraag lijkt op de vorige met dat verschil dat u beter communiceert vanwege een gunstiger tijdstip waarop u in gesprek gaat met een ander. Wat zou dat betekenen voor uw verzuim, conflicten en onderhandelingen?

5 Tot slot

De vragenlijst is bijna ten einde. Hier volgen nog enkele persoonlijke vragen.

5.1 Wat is uw leeftijd?

5.2 Wat is uw geslacht?

5.3 Wilt u naar aanleiding van deze vragenlijst benaderd worden?

Uw email adres (alleen als u contact op prijs stelt)

Uw telefoon (alleen als u contact op prijs stelt)

Geef hier drie momenten aan dat u het beste kan worden benaderd (alleen als u contact op prijs stelt)

Mocht u naar aanleiding van deze vragenlijst nog opmerkingen of vragen hebben, dan kunt u dat hier kwijt.

Dit is het einde van de enquête. Hartelijk dank voor uw medewerking. Hieronder drukt u op de knop om de ingevulde vragenlijst te verzenden.

Deze enquête gaat over jaarritmes en seizoenen. Vindt u het leuk om ook aan andere enquêtes mee te werken? Of kent u anderen die dat zouden willen, kijk dan eens op www.dijkhuiscommunicatie.nl/bliblablog/nieuws/nieuwe enquêtes of ga  direct naar:

1.-24 uursritme en werken overdag https://www.survio.com/survey/d/Q8N9D4T5K3D5O2A8J

2.-24 uursritme en werken in de nacht https://www.survio.com/survey/d/V9A9N5L3S8U3I2O8L

3.-24 uursritme en fysieke aanwezigheid voor werk in verschillende tijdzones https://www.survio.com/survey/d/E1S8I9G8A9Y3F2Q9H

4.-Weekritme en werk https://www.survio.com/survey/d/N7H7M9X3P6C1S2K7T

5.-Menstruatiecyclus en werk https://www.survio.com/survey/d/V7L1L9Y2W2E3A9N0L